ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ LASER ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΧΑΛΑΖΙΟ ΠΤΕΡΥΓΙΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ  ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΠΑΠΑΓΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΡΩΠΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ αστιγματισμός

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαφορετική διαθλαστική ισχύ-καμπυλότητα, του οφθαλμού στους διάφορους μεσημβρινούς του. Η επιφάνεια του κερατοειδούς μοιάζει περισσότερο σε μία μπάλα του ράγκμπυ, παρά σε μία τέλεια σφαίρα. Οπτικά, το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φως που μπαίνει στον οφθαλμό να σχηματίζει δύο εστίες αντί για μία.

 

Μπορεί να διαιρεθεί στις παρακάτω κατηγορίες: 
 Απλός μυωπικός  όταν η μια εστία βρίσκεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη μπροστά από αυτόν (μυωπική)
 Σύνθετος μυωπικός  όταν και οι δύο εστιακές γραμμές είναι μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.
 Απλός υπερμετρωπικός  όταν η μια εστία είναι πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη πίσω από αυτόν (υπερμετρωπική)
 Σύνθετος υπερμετρωπικός  όταν και οι δύο εστιακές γραμμές είναι πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Μικτός όταν η μια εστιακή γραμμή είναι μπροστά από και η άλλη πίσω. Σ’αυτήν την περίπτωση συνεπώς ο οφθαλμός είναι μυωπικός στον ένα μεσημβρινό και υπερμετρωπικός στον άλλο. Καθώς η οφθαλμός λοιπόν έχει διαφορετική ισχύ στους μεσημβρινούς του, μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς με την μεγαλύτερη και την λιγότερη διαθλαστική ισχύ και να ορίσουμε έναν άξονα, αρνητικό ή θετικό, ο οποίος είναι κάθετος στην αντίστοιχη διαθλαστική ισχύ. Συνεπώς μπορούμε να διακρίνουμε τον αστιγματισμο ως εξής:  Σύμφωνα με τον κανόνα αν ο πιο ισχυρός διαθλαστικός μεσημβρινός είναι ο κάθετος ή γύρω από τον κάθετο. Παρά τον κανόνα αν ο πιο ισχυρός  είναι ο οριζόντιος ή γύρω από τον οριζόντιο. Πλάγιος αν ο πιο ισχυρός είναι στις 45 ή 135 μοίρες ή γύρω από αυτές. Μια άλλη χρήσιμη διάκριση είναι σε συμμετρικό, όταν η κλεψύδρα του αστιγματισμου όπως φαίνεται στην τοπογραφία του κερατοειδούς είναι συμμετρική σε εύρος σχήμα και διαθλαστική ισχύ, και ασύμμετρο όταν η κλεψύδρα του αστιγματισμου όπως φαίνεται στην τοπογραφία του κερατοειδούς είναι ασύμμετρη σε εύρος και σχήμα. Στην πρώτη περίπτωση η διάθλαση είναι ομαλή με λίγες εκτροπές υψηλής τάξης, ενώ στην δεύτερη έχουμε εκτροπές υψηλής τάξης και ιδιαίτερα κόμη και συνεπώς η διάθλαση είναι πιο περίπλοκη.

Η οπτική οξύτητα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τον άξονά. Καλή οπτική οξύτητα με την διόρθωση έχουμε σε συμμετρικό και σύμφωνα με τον κανόνα, ενώ όσο πιο ασύμμετρος και πλάγιος είναι, τόσο χαμηλότερη είναι η βέλτιστη οπτική οξύτητα με την διόρθωση. Σε ασύμμετρους αστιγματισμούς συνεπώς η βέλτιστη λύση που αποδίδει την μέγιστη οξύτητα είναι οι ημίσκληροι φακοί επαφής, καθώς η στοιβάδα δακρύων μεταξύ του φακού και του κερατοειδή εξουδετερώνει οπτικά την ασύμμετρη πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς. Στον υπερμετρωπικό συνυπάρχει και κοπιωπία όπως στην υπερμετρωπία. Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί ο μικτός όπου αν είναι σχετικά μικρός και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται αρκετά συμμετρικά μπροστά και πίσω από τον αμφιβληστροειδή έχουμε και καλή όραση χωρίς διόρθωση και πιθανώς απουσία κοπιωπίας.

Διιορθώνεται με: γυαλιά με κυλινδρικούς ή σφαιροκυλινδρικούς φακούς (όταν συνδυάζεται με μυωπία και υπερμετρωπία), με  μαλακούς τορικούς φακούς επαφής ή ημίσκληρους (οι τελευταίοι κυρίως για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου), και με τορικούς ενδοφακούς (αυτοί τοποθετούνται μετά απο εγχείρηση καταρράκτη, σε συνυπάρχων υψηλό αστιγματισμό). Αστιγματισμός οριζόντιος (180 μοίρες) και μέχρι 0.75 μπορεί να διορθωθεί και με ασφαιρικούς φακούς. Με διαθλαστική χειρουργική - λειζερ, μπορεί να διορθωθεί ταυτόχρονα και η συνυπάρχουσα μυωπία και υπερμετρωπία.

Διαθλαστική χειρουργική

Η διόρθωση του αστιγματισμού γίνεται με λειζερ και αποσκοπεί στη μεταβολή της διαθλαστικής δύναμης του κερατοειδούς. Οι διαθέσιμες μέθοδοι είναι οι εξής:

    • Lasik (laser-assisted in-situ keratosmileusis) είναι μία διαδικασία κατά την οποία με τη βοήθεια ενός μικροκερατόμου ή ενός λειζερ (femto λειζερ) δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός στο κερατοειδή ο οποίος εν συνεχεία ανασηκώνεται, γίνεται η εφαρμογή του λειζερ και έπειτα ο κρημνός επανατοποθετείται στη θέση του. Η όλη διαδικασία κρατάει λίγα λεπτά και είναι ανώδυνη. Το femto second λειζερ είναι πιό σύγχρονη μέθοδος. Είναι ένα λειζερ που παράγει παλμούς εξαιρετικά μικρής χρονικής διάρκειας. Είναι υψηλής ακρίβειας και προτιμάται γιατί τα αποτελέσματα καλύτερα.
    • Lasek (laser-assisted subepithelial keratosmileusis) είναι μία διαδικασία παρόμοια με τη προηγούμενη με τη διαφορά ότι ο κρημνός που δημιουργείται είναι πολύ λεπτότερος και αφορά το επιθήλιο
    • PRK (photorefractive keratectomy), είναι παρόμοια με τη lasek με τη διαφορά ότι το επιθήλιο αφαιρείται και εφαρμόζεται το λειζερ. Το επιθήλιο θα αναπτυχθεί ξανά εν συνεχεία λαμβάνοντας με το σχήμα του κερατοειδούς

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και απαιτεί εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Το διαδίκτυο παρέχει γενικές πληροφορίες αλλά, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει την προσωπική ενημέρωση. 

Για περισσότερες πληροφορίες, κλείστε τώρα ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού, γιά να ενημερωθείτε σωστά, γιά την δική σας περίπτωση, τις επιλογές που έχετε, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και να λύσετε κάθε σας απορία σχετικά με τη διόρθωση της μυωπίας με laser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (C) dr-tsapakis.gr

Πληροφορίες

SitemapΟφθαλμολογικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με εμπειρία, γνώση, συνέπεια και φιλική αντιμετώπιση. ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ LASER ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΧΑΛΑΖΙΟ ΠΤΕΡΥΓΙΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟ ΚΟΡΩΠΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Γ. ΤΣΑΠΑΚΗΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ,  ΒΛΑΧΑΒΑ 6, 15669 ΠΑΠΑΓΟΥ, ΤΗΛ 210.6561741, 697.2286270. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ